Met zang de vaad'ren volgen (basisartikel)

Gepubliceerd op 22 september 2023 om 17:00

“Als het land zijn vaderlandse liederen niet meer kent en zingt, zal het met het land fout gaan.”

 

Het is een klein zinnetje in het boekje van een CD over de Valerius’ Gedenck-clanck. Een klein zinnetje, maar wat kan er achter een paar woorden veel schuilgaan. 

 

Laat ik maar eens beginnen met de term ‘vaderlandse liederen’, want tot mijn grote ontsteltenis weet het merendeel van de Nederlanders niet wat vaderlandse liederen zijn. Men heeft er nog nooit van gehoord. “Bedoel je ‘Heb je even voor mij?’ van volkszanger Frans Bauer bijvoorbeeld?” is een vraag die mij letterlijk gesteld werd. 

“Nee, natuurlijk niet!” was mijn verbaasde reactie. “Ik bedoel de liederen waarin de historie van Nederland wordt bezongen. Liederen die onze voorouders zongen. Heb jij die dan nooit geleerd? ‘Piet Hein’ en ‘In een blauw geruite kiel’ ken je niet?”

Vaderlandse liederen; het zijn de liederen bij uitstek waarin de Nederlander het patriottisme tot uiting kan brengen. Waarin wij de lessen van onze voorouders overgeleverd krijgen. 

 

Wees eens eerlijk, kent u de Valerius’ Gedenck-clanck nog? Of zegt het boek: ‘Kun je nog zingen, zing dan mee!’ u nog iets? Het zijn slechts twee van de vele naslagwerken waarin u die vaderlandse liederen kunt lezen, en waarmee u in de geest van uw voorouders de lofzang of het strijdlied aan kunt heffen.

 

Zelf ben ik opgevoed met de vaderlandse liederen. Ik heb ze veelvuldig gezongen, gespeeld op diverse instrumenten. Jaarlijks begeleid ik op Koningsdag een aubade waarin in het bijzonder de vaderlandse liederen te horen zijn. Dus voor mij is het geen onbekende kost. 

 

Terug naar het begin: wie in Nederland kent de vaderlandse liederen nog? Het is slechts een heel kleine groep Nederlanders, vooral uit reformatorische kringen. Daarbuiten is de kennis vervaagd. En wat zien wij gebeuren; de problemen in Nederland stapelen zich op. Wetgeving gaat dwars tegen de geboden Gods in, de samenleving verhardt, het land raakt op drift. De koning wordt uitgefloten terwijl hij op Prinsjesdag het parlementaire jaar feestelijk hoort te openen. Wij demonstreren erop los en bezetten de snelwegen om onze zin te krijgen. Wij gaan stemmen in november en vooral tegen alles wat ons dwars zit, want wij voelen ons ongehoord. Het land is op drift geslagen, wie zal ons nog stoppen? Ziet de toekomst er niet slecht uit?

 

Het zal fout gaan met het land. Het lijkt de waarheid te zijn. Maar waarom dan toch? Kan kennis over vaderlandse liederen ons redden? Nee, dat niet. Maar in die liederen zitten diepe lessen verscholen. Diepe lessen over moed, over een rotsvast vertrouwen in vorst en vaderland. En bovenal zitten in die liederen lessen verscholen over Hem uit wie wij vorst en vaderland hebben ontvangen. 

 

Daarom ga ik de komende tijd met regelmaat schrijven over de vaderlandse liederen en neem ik u mee de geschiedenis in. Want alleen als wij die geschiedenis kennen, dan kunnen wij samen de toekomst in!

 

Je maintiendrai la vertu et noblesse.

Ik zal handhaven deugd en adeldom

 

Je maintiendrai de mon nom la haultesse.

Ik zal de hoogheid van mijn naam behouden

 

Je maintiendrai l'honneur, la foy, la loy

Ik zal handhaven eer, geloof en wet

 

de Dieu, du Roy, de mes amys et moy.

van God, van de Koning, van mijn vrienden en mij. 



Johannes R


Lees hier de artikelen:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.