Vlaginstructie

Gepubliceerd op 5 mei 2023 om 17:00

Jaarlijks besteed ik er aandacht aan, 4 en 5 mei. De nationale dodenherdenking en de bevrijdingsdag. Ieder jaar roep ik op tot het gedenken en vieren van onze vrijheden, maar dat niet alleen; ik houd mijzelf en u daarmee ook een spiegel voor.

 

Want; onze vrijheid is bevochten. Het is niet vanzelfsprekend dat wij in Nederland in vrijheid leven. In vrijheid mogen leven, moet ik misschien wel zeggen. Het is enkel genade dat wij in vrijheid leven, en een land als Nederland heeft dat zeker niet verdiend. Dat u en ik dat maar goed mogen beseffen.

 

En wie gedenkt mag ook op deze dag, Bevrijdingsdag 2023, vieren! Want wij leven in vrijheid en hebben vrijheden. Dat we het ook dit jaar maar op een goede manier mogen vieren, en dan bedoel ik met een danklied Hem gewijd!

 

Gedenken en vieren, ze zijn onlosmakelijk verbonden met die dagen in begin mei. Op beide dagen mag de vlag in de stok hangen. Dit jaar grijp ik de kans aan om eens stil te staan bij de vlaginstructie die door de regering is uitgegeven. Nee, er staan geen boetes meer op onjuist handelen, helaas niet! Toch… wie kent nog delen van de vlaginstructie?

 

  • De Nederlandse vlag hangt horizontaal. De kleuren zijn in volgorde van boven naar beneden vermiljoen, wit, kobaltblauw. De verhouding is 2:3
  • De oranje wimpel mag enkel worden toegevoegd op de verjaardagen van Koning Willem-Alexander, Koningin Maxima, Kroonprinses Amalia en Prinses Beatrix.
  • Op 4 mei hangt de vlag halfstok. De vlaggen mogen pas om 18.00 uur worden opgehangen.
  • De vlag mag nooit de grond raken.
  • Vlaggen is alleen toegestaan tussen zonsopgang en -ondergang. Tenzij de vlag van beide zijden wordt belicht.

 

Daarnaast zal de vlag bij bijzondere gelegenheden uitgestoken worden. Denk hierbij bijvoorbeeld eens terug aan de dag van nationale rouw na de ramp met de MH-17. Op deze dagen geeft de regering een speciale vlaginstructie uit.

 

Wist u het? Kende u de meeste regels of hangt bij u de vlag er maar een beetje bij?

 

De reden van de vlaginstructie spreek voor zichzelf; respect hebben voor de vlag. U zult zeggen: “Maar dat is niet de bedoeling. Wij mogen geen spullen vereren!” Eens, maar toch… de vlag is wat ons als Nederlanders bindt. Moeten wij daar geen respect voor hebben? Moeten wij die vlag niet voorzichtig behandelen? Moeten wij er niet zuinig op zijn?

 

Want voor die vlag, dat rood-wit-blauw, is gevochten. Hij was niet meer te zien in de straten tijdens de oorlog. Toen stond de vlag uitsteken gelijk aan je doodvonnis tekenen. De vlaggen werden verstopt, zodat de bezetter ze niet kon vinden.

 

Die vlag werd het symbool van de overwinning. Toen de bezetter verdreven was werd hij uit de huizen gehangen, wapperde hij fier van de kerktorens, stond ieder kind met een miniformaat in het handje te zwaaien.

 

Laten wij dan massaal de vlag uithangen! Op 4 en 5 mei, op 27 april en op al die andere dagen. Maar belooft u mij dan wel één ding (uit respect voor wat die vlag voor velen betekent); zullen wij hem dan wel zo hangen als het hoort?

Rood van Boven

Wit in ’t midden

Blauw van onder!

 

Johannes R


Lees hier meer artikelen omtrent 4 en 5 mei:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.