Terug naar Groep 8 (Deel 3)

Gepubliceerd op 20 mei 2022 om 17:00

In de avonden staan ze voor mij, die jongens en meisjes van de basisschool. Verhalen van nu lijken op de verhalen van toen. Af en toe denk je wel eens terug aan de tijd van toen.

 

Onwillekeurig vraag ik mij wel eens af; is de creativiteit van de huidige generatie schoolgangertjes dezelfde als die van mij toen. In dit artikel hoop ik daar weer op te reflecteren.

 

Het opstelschriftje ligt weer open en ik lees, samen met u verder in het volgende opstel. Dit opstel is overgenomen incl. de schrijffouten van toen (ja, schrijffouten… waar is de tijd gebleven dat wij opstellen met de hand schreven?)

 

Terug naar Groep 8

Naam opstel: Roddelbladen (Betoog)

 

Ik heb weleens gehoord dat er bladen zijn waarin dingen staan over het koningklijk huis. Dat is allemaal lief en aardig maar als die dingen nog niet door de rijksvoorlichtingsdienst zijn verteld is het een grote vraag of die dingen wel waar zijn. Bijb.: Ik hoorde laatst dat (volgens de bladen) prinses Maxima een baby krijgt, maar door de rijksvoorlichtingsdienst is daar nog niets van bekendgemaakt. Is dat dus wel waar? Krijcht prinses Maxima wel een baby? Kunt u het al zien aan prinses Maxima?... U weet zelf dat er al eens door het koninklijk huis gezecht is dat ze dat niet erg op rijs stelden. Blijft u dan gewoon bezig met verzinnen? STOP!!!

 

Cijfer: 7 ½

 

Terug naar 2022

Nou… mijn jongere ik had nogal een sterke mening toen hij dit opstel schreef… en oh ja… hij had er duidelijk geen zin in. Maar de helft van de bladzijde in het schriftje is gevuld. Of had ik toen al het idee ‘beter kort en krachtig dan langdradig?’ Feit is dat een kort en krachtig geschreven boodschap meer effect kan hebben als een hele scriptie.

 

Aan de andere kant denk ik… waar maakte ik mij druk over? Hoe fantasierijk dat ik kon beweren dat ik in de roddelbladen gelezen had… Ik las in mijn jeugd (en nog steeds niet) geen roddelbladen. Hoe kon ik dan weten dat er geroddeld werd? Het zal mij vast verteld zijn.

 

Dat het opstel over het koningklijk of koninklijk huis gaat, dat was redelijk logisch. In mijn jeugd volgde ik alles wat er te volgen was. Op koningsdag keek ik naar de familie die zich door een stad in Nederland bewoog, op prinsjesdag baalde ik als ik naar school moest. Dan kon ik de troonrede niet volgen… (Niet dat ik er wat van snapte, maar dat is een ander verhaal).

 

Wie de artikelen op de website met regelmaat leest, weet dat er vaak een boodschap in verwerkt is. Een vraag waar u als lezer over na kunt denken. Blijkbaar deed ik altijd al. Rechtstreeks spreek ik de lezer aan: “U weet” en “Blijft u” klinken in de laatste regels. Een vraag om over na te denken. Waar ik toen de vraag echter nog even afkapte met mijn eigen mening: STOP!!! (Hoofdletters, redelijk overdreven) laat ik nu het antwoord aan u over.

 

Het meest opvallende vind ik echter niet de tekst van het opstel zelf, maar de titel: Roddelbladen (Betoog). Heb ik daar nu echt achter gezet: “Betoog”? Ik kan mij niet voorstellen dat ik toen wist wat dat woord betekent. Waarschijnlijk moest ik dit woord leren schrijven voor mijn dictee. Ik kan er geen andere verklaring voor geven.

 

De onderwerpen zijn veranderd, maar de roddelbladen bestaan nog steeds. Het vergif van de suggestie en onwaarheid stroomt nog dagelijks uit de pennen van journalisten. Al riep ik nog zo hard “STOP!!!” het heeft niet geholpen. Het is zelfs toegenomen… waar toen internet nog geen ding was, is nu het web vol met allerlei rommel. Factcheck is nodig, deepfake komt veel voor. Nieuws kan gemaakt worden, zonder dat er iets gebeurd is. Beetje knippen en plakken en je artikel gaat viral.

 

Kon ik als jongen in groep 8 dit voorzien? Nee, gelukkig niet. Toch vraag ik mij nu onwillekeurig af; hoe zou ik dit artikel geschreven hebben als ik nu in groep 8 zat?

 

Johannes R

 


Lees ook andere opstellen:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.