Samenzang… het is het moment waarop psalmen in het bijzonder hoorbaar zijn. Natuurlijk, er zijn instrumentale versies, er zijn orgelimprovisaties, en zijn solistische uitvoeringen… maar geen van deze kunnen tippen aan het moment waarop de psalmen in samenzang worden aangeheven.
In het eerdere deel van dit meerluik hebben wij samen naar de zangers gekeken die de psalmen vertolkten, nu gaan wij verder in op de samenzang.
Ik ga in gedachten de periode waarin wij nog nooit gehoord hadden van lockdowns en contactverboden. In die periode werd de samenzang massaal aangeheven. Kerken zaten vol op zondag en bij kooruitvoeringen, wij hieven tezamen de lofzang aan. Dat waren we gewend.
Toen… kerken waren plotsklaps leeg. Zingen mocht niet meer want de aerosolen vlogen in het rond. Samenzang was verboden. Psalmen werden alleen instrumentaal ten gehore gebracht, of er stonden voorzangers met een videoverbinding de psalmen te zingen.
In die periode snakte menig kerkganger naar het moment dat de samenzang weer aangeheven mocht worden, want wat misten wij het zingen. Toen zeiden wij tegen elkaar: “Ik vraag mij af of dit ooit nog terug gaat komen. Dat kan wel eens voorgoed verleden tijd zijn.”
Stapsgewijs mocht de samenzang wel weer worden aangeheven. Het begon met ingehouden zingen. Ik denk dat iedereen zich nog wel kan herinneren dat het ingehouden zingen van zeer korte duur was. Zachtjes zette het orgel in, maar daar liet de gemeente zich niet door beïnvloeden. We mochten eindelijk weer zingen, en deden dat vol overgave.
Anno Domini 2022; kerken zitten weer vol. Uitvoeringen mogen weer worden bezocht. De samenzang is terug van weggeweest. ’s Heeren huis mag weer van vreugde druisen, voor Israëls grote Opperheer. Wat een vreugde! Wat een geluk!
Maar… denkt u er nog wel eens over na dat de terugkeer van de samenzang 2 jaar geleden een onmogelijkheid leek? Denkt u nog wel eens na over de tijd dat het verboden was?
Wat kunnen wij ingrijpende tijden toch snel vergeten!
Nu klinkt de samenzang weer. En hoe? Is het een samenzang die keurig in het juiste tempo gaat, of sleept de samenzang zich voort? Moet de organist de gemeente op sleeptouw nemen, of de gemeente de organist? Is er iets te horen in de samenzang van een besef waarover men zingt?
Hoe de samenzang ook mag klinken: Het mag weer! Tijdens de diensten, tijdens de uitvoeringen, met elkaar. Een gezamenlijk moment in de dag waarop eenieder zijn psalmboek opent en gezamenlijk een gebed, een danklied, een smeekbede, of een lofzang aanheft.
Zullen wij afspreken met elkaar dat wij bij de eerstvolgende samenzang nog eens terugdenken aan vervlogen tijden waarop het niet was toegestaan? Dan kunnen wij nu extra genieten van het samen zingen met elkaar over Hem, die ons ook de samenzang geeft!
Binnenkort: De begeleiding van de psalmen
Johannes R
Reactie plaatsen
Reacties