Interview: De Voorman

Gepubliceerd op 16 april 2021 om 17:00

Dit artikel is onderdeel van de serie interviews. Om dit artikel te schrijven heeft de auteur een interview gehouden bij de beschreven persoon/personen. Zijn/haar/hun verhaal is samengevat. Graag wilt de auteur erop wijzen dat reacties op dit artikel geen kwetsende of beledigende opmerkingen jegens de geïnterviewde(n) mag bevatten.

 

Bevlogen en vol energie. Het zijn de woorden die zijn blijven hangen na mijn gesprek met een voorman. Een voorman? Dat heeft toch iets met de bouw te maken? Jazeker! Het heeft heel veel met de bouw te maken.

 

Welke voorman ik gesproken heb? Aart van de Breevaart, geboren op 7 mei 1999, woonachtig in Scherpenisse. En het belangrijkste… hij is voorman; met heel zijn hart. Reden genoeg om eens een belletje met hem te doen om meer te weten te komen.

 

Wat is nu precies het verschil tussen een voorman en een timmerman. Om met de woorden van Aart te spreken:

“Een timmerman is letterlijk hoe hij heet. Een timmerende man. Niet meer en niet minder. Hij timmert.

Het werk van een voorman is anders. Hij staat niet met de hamer en spijkers in de hand. Hij stuurt het personeel aan en zorgt ervoor dat iedereen op de beste plaats staat tijdens de werkzaamheden. Daarnaast is een voorman deels verantwoordelijk voor de planning en is hij het aanspreekpunt tijdens de werkzaamheden.”

 

Aart is dus voorman. Zijn werk bestaat dus uit meer dan met hamer en spijkers op de bouwplaats staan. Hoe dat zo gekomen is?

“Het is eigenlijk begonnen toen ik 4 jaar oud was. Ik kreeg toen voor mijn verjaardag een gereedschapskist. Mijn vader heeft mij toen stapje voor stapje dingen uitgelegd. Zo heb ik het vak eigenlijk geleerd.

Toen ik 11 jaar oud was ben ik begonnen met een bijbaantje bij een houtbouwbedrijf. Het begon met dingen aangeven, langzamerhand mocht ik steeds meer gaan doen.

Op mijn 16e ben ik de opleiding tot timmerman gaan doen. Schipper leek mij ook wel leuk, maar de bouw trok. Toen ik de opleiding afgerond had ben ik aan de slag gegaan.

Het ging snel, op mijn 18e had ik mijn eigen bus en mocht ik voor mijn toenmalige werkgever bouwen aan exclusieve projecten.

Sinds een jaartje ben ik werkzaam bij een houtbewerkingsbedrijf in Kapelle. Daar ben ik als voorman medeverantwoordelijk voor grote projecten, zoals flatgebouwen, seniorenwoningen, enz.”

 

Deze korte carrière laat zien hoe bevlogen Aart met zijn werk bezig is. Vanaf zijn 11e doet hij het werk waar zijn passie ligt, of zoals hij zelf zegt: “Het is mijn werk, maar ook mijn hobby”.

Zei ik nu vanaf zijn 11e? Kan dat wel? Om met de woorden van Aart te spreken: “‘Zes dagen zult gij arbeiden en al uw werk doen’ (Exodus 20:9) maar er staat nergens dat het vanaf je 12e is.”

 

Toch was de keuze voor de bouw niet altijd een gelopen race. Aart heeft ook met het idee rondgelopen om schipper te worden. Een baan in de bouw sprak hem toch meer aan. En gelukkig maar, want hij zegt zelf: “Ik weet zeker dat mijn hele werkende leven in het teken zal staan van de bouw.” 

 

Aart wil blijven ontwikkelen, beter worden, meer leren. Zijn werkgever geeft hem hier ook de kans voor. Zo kan hij een opleiding doen om meer kennis te vergaren. Hiervoor gaat hij 1 avond in de week weer de schoolbanken in.

Zelden heb ik iemand gesproken die school zo leuk vond. Aart geniet ervan om steeds meer te leren en het geleerde toe te kunnen passen in de praktijk.

 

De mooiste kant van zijn werk is voor Aart het doorgeven van de passie. “Het opleiden van stagiaires is het mooiste wat er is. Je ziet die jongens binnenkomen zonder ervaring, als jij dan begeleiding mag geven aan hun werk en ze ziet groeien tot volwaardige timmermannen, dat is zo gaaf!”

 

Ik kan mij voorstellen dat een baan in de bouw fysiek wel het nodige vergt. Is dit werk wel mogelijk tot de pensioengerechtigde leeftijd? Volgens Aart zeker wel.  “Ik begrijp wel waar je vraag vandaan komt, de generaties voor ons hebben het werk op een ongezonde manier gedaan. Er ontbrak toen veel kennis over bijvoorbeeld het stof waarin wij werken, de hulpmiddelen die zij hadden waren minder van kwaliteit of ontbraken, enz. Dat is nu niet meer. Wij doen ons werk in een veilige omgeving, waardoor wij het werk ook levenslang kunnen uitvoeren.

 

Nu het beeld van voorman duidelijk is, wil ik met Aart ook de actualiteiten bespreken.

 

Ten eerste uiteraard de pandemie die ons bezig houdt. Ik vroeg mij af wat de gevolgen waren voor de bouwsector. Aart: “0,0 – ik heb er helemaal niets van gemerkt. Het enige is dat wij ervoor zorgen dat wij niet met te veel mensen tegelijk in de bouwkeet zitten, maar dat is alles. Het is onmogelijk om 1,5 meter afstand te houden tijdens het werk. Ook vanuit de regering zijn er gelukkig geen beperkingen opgelegd met betrekking tot de bouwsector. Ik hoop dat dat ook zo blijft.”

 

Het interview is gehouden in de week van de Tweede Kamerverkiezingen. Eén van de punten in de verkiezingsprogramma’s is het grote tekort aan betaalbare huizen. Er moet veel gebouwd gaan worden. Is het haalbaar? Aart: “Jazeker, maar het wordt een flinke klus. Ik denk dat er hiervoor nog veel nieuwe bouwvakkers nodig zijn, nieuwe aanwas is dus altijd welkom, ook HBO opgeleid. Niet alleen moet er meer getimmerd worden, er moet ook meer geprogrammeerd en geautomatiseerd worden (bijvoorbeeld meer Prefab). Hiervoor is kennis nodig om de komende jaren verzekerd te zijn van een blijvende modernisering.”

 

En de rol van de vrouw in de bouw, hoe groot is die eigenlijk? Aart: “Die rol is nog erg klein. Op de vloer komen we ze eigenlijk niet tegen. Hooguit op kantoor of als werkvoorbereider.” Ik vraag mij hardop af of het komt door de ruwe wereld die de bouw (in mijn ogen) is, maar dit wordt door Aart ontkracht. “Die verhalen zijn vaak helemaal niet waar. Er worden echt geen vrouwen nagefloten of schunnige opmerkingen meer gemaakt. Tenminste… niet waar ik werk of hebt gewerkt. En als ik het merk, dan zeg ik er direct wat van. Dit wordt niet getolereerd.”

 

Zelf heb ik de afgelopen jaren een thuisverbouwing gadegeslagen. Uit ervaring weet ik dat het soms, voor onervaren krachten, lastig is om alle klussen aan te pakken. Heeft Aart er tips voor? “Zeker. Denk niet te snel als iets er mooi uitziet, dit is goed. Iets er goed uit laten zien is maar de helft. Ook de constructie is belangrijk. Zorg dat deze stevig is en veilig. Lukt dit niet? Vraag dan een professional om hulp. Je wilt niet dat er later problemen ontstaan die je, door een juiste constructieopbouw, had kunnen voorkomen. 

 

Aart zijn ultieme droom? “Ooit eens werken aan massieve houtbouw (CLT). Zoals de houten kerkjes in de Scandinavische landen, of de blokhutten in de bergen. Tegenwoordig worden er ook hele moderne gebouwen van gemaakt. Om alles van hout te kunnen maken, dat lijkt mij gaaf. “

 

En waar Aart aan had willen werken? “De Sagrada Familia, als ik 1 gebouw moet noemen wat ik echt uniek vind in zijn soort, dan is het die kerk. Vooral omdat er al jaren aan gebouwd wordt. Elke keer veranderd de bouwtechniek en moderniseert die. Het moet gaaf zijn om steeds nieuwe technieken toegepast te zien aan hetzelfde gebouw.”

 

Maar Aart, wat doe je dan als je klaar bent met werken? Voeten omhoog en lekker onderuitzakken op de bank? “Nee, dat moet je niet doen. Gewoon lekker bezig blijven, dan word je niet moe. Ik ben momenteel veel aan het klussen bij mijn broer en schoonzus, ben ik bij mijn vriendin, of ik spring achter de piano of het orgel. Heerlijk om lekker muziek te spelen. Afhankelijk van het gevoel kies ik dan voor vrolijke, meeslepende, snelle, romantische, klassieke of rustige muziek. Net waar ik zin in heb. Altijd goed als voorbereiding voor de zondag, want ja, Aart is ook nog eens kerkorganist…

 

Na dit interview besef ik des te meer dat je, als je energie uit je werk kunt halen, je heel veel aankan. Als je werk je hobby is, dan wil je je daar vol voor inzetten. Zelfs ik krijg na dit gesprek bijna zin om in de bouw te gaan werken. Bijna… want ik besef des te meer dat ik het werk in de bouw aan de professionals over moet laten. Aan mannen zoals Aart die er de capaciteiten voor hebben en zich er vol voor inzetten om gebouwen af te leveren die veilig en stevig zijn, en er mooi uitzien!

 

Ten slotte… 1 vrijetijdsbesteding heb ik nog niet genoemd. Aart is momenteel druk bezig met de vergunningen om zijn eigen huis te mogen bouwen. Maar dat is een verhaal voor een andere keer!

 

Johannes R

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.