De statistieken van 2023

Gepubliceerd op 15 december 2023 om 17:00

Aan het einde van het jaar verschijnen altijd de nodige lijstjes. Wat heeft ons bezig gehouden in 2023? Het ene lijstje is in mijn ogen interessanter dan het andere lijstje.

 

Zo’n totaal niet interessante lijst is de Top 2000. Vanaf eerste kerstdag zal hij weer door vele kamers klinken, schakelt men op de auto’s over van SkyRadio naar Npo2 en kunnen wij er geen minuut van missen.

De absolute winnaar is dit jaar de Bohemian Rhapsody van Queen. Het blijft opmerkelijk dat het ooit zo Christelijke Nederland een nummer kiest waarin de overste van de duivelen wordt aangeroepen. Moeten wij ons niet schamen?

 

Zoekmachine Google publiceerde deze week ook zijn resultaten. De schrikbarende top 5 van actualiteiten wereldwijd bestaat uit; 1. Oorlog Israël-Gaza, 2. Ramp Titanic. 3. Aardbeving Turkije, 4. Orkaan Hilary, 5. Orkaan Idalia. Rampspoed domineert ook in 2023 het nieuws, is de conclusie. Geweld in het groot en klein weet een wereld op drift de boeien aan het wereldwijde web. Maar laat ik het eens kleiner maken en kijken naar ons eigen land. Dat levert een heel ander beeld op.

Nederland is vooral bezig met zichzelf. Stipt op 1 staat de stemwijzer die onze stem bij de verkiezingen vorige maand heeft beïnvloed? Op 2 staat het onmisbare ChatGPT, of kunnen wij het nog wel missen? Even ter info; op deze website komt u geen automatisch geschreven teksten tegen. Deze teksten worden letter voor letter door mij getikt. Op 3 staat natuurlijk nationale volksport voetbal met het WK voetbal voor vrouwen (brood en spelen viert nu eenmaal hoogtij in Nederland). Vervolgens staat op 4 de oorlog in Israël en Gaza, gevolgd door de nummer 5, die eigenlijk best positief genoemd mag worden; Giro 555. Het rijke Nederland is bereid om geld te geven aan hen in nood.

 

Wie de cijfers van het CBS over 2023 bekijkt moet toch concluderen dat de getallen tot nadenken stemmen. Een paar van de meest opvallende zaken:

  • Groenten zijn 10% gestegen in prijs
  • Inmiddels geeft 57,2% van de Nederlanders aan zichzelf niet als gelovig te beschouwen. 13,2% van de Nederlanders geeft aan Protestants te zijn. De helft hiervan bezoekt met regelmaat de kerk.
  • 42,1% van de geboren baby’tjes in Nederland heeft geen getrouwde moeder. Dit was 10 jaar geleden nog 29,0%

 

Wat een cijfers, wat een getallen. Wat hebben ze ons te zeggen? Of blijven wij er koud onder? Zijn het niet meer dan een paar getallen over het afgelopen jaar waarvan wij maar blij moeten zijn dat het bijna over is? Volgend jaar wordt vast beter!

Oh ja? Is dat te verwachten? Wie zo denkt zou er goed aan doen Mattheus 24 vanaf vers 6 eens te lezen. Dan benauwen de getallen die voor ons liggen. Dan weten wij dat het naar het einde van deze wereld gaat. Dat dit ons dan uit zou mogen drijven tot Hem!

 

Afsluitend; zijn al die getallen dan alleen maar kommer en kwel? Nee, zeker niet. Soms mag je wel eens verbaasd worden door statistieken. Zeker als ze over jouw persoonlijke gedrag gaan en zaken blootleggen je eigenlijk niet had verwacht.

Zo gaf mijn telefoon mij een update over mijn luistergedrag naar muziek. De meest geluisterde artiest was bij mij Johann Sebastian Bach.

Al had ik dat niet helemaal verwacht; het kan zeker kloppen. Dit jaar heb ik de cantatemuziek ontdekt en grijs gedraaid.

Het meest geluisterde nummer van dit jaar; Goldberg Variatons van Lang Lang. Ja precies, daar is Bach weer. Heeft Bach toch beter gedaan dan artiest nummer 4 op de lijst: Wolfgang Amadeus Mozart.

 

Wereldwijd luisteren mensen in Ede trouwens het meest naar dezelfde muziek die mij kan bekoren. Nou, dat verbaast mij dan weer niet.

 

Maar het meest dankbaar ben ik toch wel voor het genre wat in mijn statistieken stipt op nummer 1 stond. Zonder dat ik dit bewust zelf beïnvloed heb, blijkt dat er het afgelopen jaar het meeste geluisterd is naar; de Psalmen Davids.

 

Toen ik dat zag, kreeg ik een warm gevoel vanbinnen. Want na al die getallen die je benauwen is dit een moment waarop je beseft hoe rijk wij eigenlijk zijn. Dat wij de psalmen mogen kennen, mogen luisteren. Dat wij ons hart daaraan mogen verbinden.

Wat zou het mooi zijn als ook bij u in de statistieken de psalmen op nr. 1 stonden en u met mij daarvoor het danklied aan zou heffen:

Uw naam zal door mijn psalmgezangen,

O Allerhoogste, lof ontvangen.

 

Johannes R

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.