08-09-2022 – in de middag: Unieke mededeling: Het gaat slecht met Koningin Elizabeth (UK). Buckingham Palace geeft aan dat zij onder medische bewaking staat.
08-09-2022 – Vooravond: Queen Elizabeth (Verenigd Koninkrijk) is overleden. Volg nu ons liveblog.
Het zijn de meldingen die ik ontving van de nieuwsapp van de NOS. Het waren de startseinen voor vele nieuwsberichten op de diverse media omtrent het overlijden en de daaropvolgende gebeurtenissen. Ook ik keek even naar mijn telefoon. Ook mijn gedachten gingen terug naar de hoogbejaarde vrouw die ik op vele filmpjes en foto’s had zien staan. Ook mijn gedachten gingen uit naar de nabestaanden. In de eerste plaats de nieuwe koning Charles (III) en zijn vrouw Camilla. Hij en zijn broers en zus werden geconfronteerd met het overlijden van hun moeder. Ook gaan de gedachten uit naar de andere nabestaanden, (achter) kleinkinderen en aangetrouwden.
Voor hen is het ‘nieuws’ wat binnen een paar seconden over het aardrijk wordt verspreid een hardere realiteit dan voor ons. Zij verliezen een familielid. Zij zijn diegenen die de overledene echt kenden. Zij hebben haar gesproken, omhelst, hebben een geliefde verloren.
Zeer opvallend vond ik het (extra lange) NOS-journaal, wat ik die avond via internet (sinds jaren) weer eens bekeek.
Het begon met het overlijden. Verslaggevers in Engeland en Nederland probeerden het nieuws te duiden, maar veel meer dan het nieuws van het overlijden zelf was er niet te melden. Dan maar de tijd volpraten over de emotionele Engelsen die rouwden over het verlies van de vorstin.
Bij zo’n overlijden horen natuurlijk terugblikken. Aangezien echt nieuws ontbrak was dit een welkome afwisseling. Beelden van voorbije tijden wisselden elkaar in rap tempo af. De queen werd geprezen als de stabiele factor in een onstabiele tijd. (Is alleen de queen is de stabiele factor in een onstabiele tijd? Missen wij dan niet een veel belangrijkere stabiele Factor?)
Moeiteloos schakelt het NOS-journaal na de bespreking van dit onderwerp over naar de schandalen die haar en haar familie te beurt vielen. Er moet immers ook wat sensatie te bespreken zijn.
Zij brengen nu eenmaal het nieuws. Of was dit eigenlijk niet het nieuws wat de omroep had moeten brengen?
Een paar dagen later; de kist met het stoffelijk overschot is door duizenden Schotten bezocht in de kathedraal in Edinburgh. Nu is de kist terug in Londen. Velen Engels brengen de vorstin te laatste eer.
Het publiek wat men via de lifestream van de BBC langs de baar ziet lopen bestaat uit een divers pluimage:
- Een deel van het publiek komt uit sensatielust. Het wil wel eens zien hoe het er in de kerk aan toe gaat.
- Een deel komt om te eren; men buigt het hoofd uit eerbied en gaat in de gedachten terug naar momenten waarop met de overledene meegemaakt heeft.
- Een deel staat met tranen in de ogen en snikt het uit. Groot verdriet lijkt zich meester gemaakt te hebben van hen. “Wij gaan haar zo erg missen! Zij was als een moeder voor ons! May she rest in peace!” Zeker als men weet dat er een camera op hen gericht staat, dan schokt men nog iets harder.
Maar dat “May she rest in peace” dat raakt mij toch, want in het overlijdensbericht van Buckingham Palace stond (vertaald) “De Queen is deze middag vredig overleden op Balmoral.”
Vredig overlijden… wanneer is hier sprake van?
Vorstin Elizabeth, vorstin bij de gratie Gods. Als leider van 15 koninkrijken, leider van haar volk, leider van de Anglicaanse kerk leefde ze het volk voor in Gods wegen. De Bijbel was voor haar de handleiding voor haar koningschap. Zondag aan zondag ging zij op naar de kerk om daar haar geloof te belijden.
Ook voor haar was het einde daar, ook zij heeft de strijd gevoerd die elk mens moet voeren. Omringt door haar geliefden blies ook zij haar laatste adem. Al was ze als vorstin over haar volk gesteld, op dat moment was ze allen gelijk; ook haar ziel ging de eeuwigheid in.
“May she rest in peace” (God hebbe haar ziel); de uitspraak wordt gemakkelijk gedaan, maar zou het niet een gebed moeten zijn? Zou het niet het gebed moeten zijn bij elk overlijden, of moet ik zeggen: een gebed juist voor elk overlijden? Voordat de eeuwigheid voor de ander aanbreekt?
Dan gaan wij bij het overlijden niet gelijk over tot de schandalen, dan snikken wij het bij het overlijden niet keihard uit, nee, dan zijn wij juist stil. Dan is ook haar overlijden voor ons een Memento Mori (gedenk te sterven.) Dan is de vorstin van Engeland ons voorgegaan. Hoe zal dan ons einde zijn?
Remember, LORD, my life, its brief and fleeting span
O for what vanity have you created man!
For who can live and see the light of day forever?
Who can outwit the grave and meet its terrors never?
LORD, where is now your love? Why has it waned and wavered?
Where is the faithfulness that once you swore to David?
Psalm 89:16
Johannes R
Reactie plaatsen
Reacties